26 de març 2007

Planetari


Este cap de setmana, sense motiu aparent, a Dario i a mi se'ns va ocórrer anar al Planetari de Castelló. Vaig a intentar que la meua indignació no m'impedisca ser objectiu en l'explicació del que vam veure. Normalment no té cap gràcia ser objectiu, clar, però en este cas crec que és suficient per a que vegeu la veritable situació.

L'edifici, jardins, etc molt ben cuidats, sense cap queixa al respecte... fins i tot és digne d'admirar, tenint en compte que les obres del "nou parc del Pinar" estan just enfront. Quan entrem tenim les exposicions...

La primera, a la planta de l'entrada, va sobre el so. Desconec quant de temps fa que està instalada, però per l'aspecte jo diria que, almenys, uns 3 anys (aquesta dada i algunes més vos les aportaré si el planetari em contesta el mail que li envio). Crec que el so és un tema superinteressant i que podria haver estat millor tractat, però que l'exposició original estava molt be. Això si, oblideu qualsevol dels aparells electrònics (i per electrònics entenc fins i tot apretar un botó i que s'encenga una llum): no en funcionava cap. Això deixa l'exposició en:
  • uns panells informatius que ja van estant groguets pel temps
  • unes parabòliques que fan que el so arribe de un costat a l'altre de l'exposició (molt xules, però reaprofitades de l'exposició inagural del planetari)
  • un tub plàstic que, bàsicament, fa el mateix que les parabòliques
  • un tub de metacrilat amb una molla dins que mostra la transmissió de les ones (una gran idea)
  • un stand amb instruments que inclou unes campanes tubulars, dos diapasons (un trencat) i un instrument de corda (amb la corda trencada).
I ja passem a la següent, minerals i fòssils de Cinctorres. Pel meu gust, poc didàctica, no passa de ser una dotzena de vitrines amb pedres i quatre posters (si no vaig contar mal, realment n'eren quatre). Però almenys no hi havia res estorbat.

La tercera que vos explico és la d'hologrames. Tots recordem una exposició amb hologrames de quan érem xicotets i ens portaven amb l'escola. Pues eixa. Porta allí des de la inaguració. No han canviat més que els lletrers, que són els mateixos però reimpressos (sospito que per a afegir el logo de pasión por castellón).

La última és la de les Columbretes. Unim els conceptes holograma (és a dir, exposició que sempre ha estat allí) amb so (exposició a la que no funciona res) i tenim aquesta. No queda massa que dir, només que a aquesta la majoria de coses sí que funcionaven, el que em fa pensar que no és que les tinguen desendollades per algo, sinò que simplement es van estorbar i ningú les arregla. El que vull dir és que hi ha alguna bombeta que no va, algun botó que havia de fer ruidets de pardals i no en feia,... no és que no es poguera seguir, però donava sensació de deixadesa.

Si a tot això li afegiu un ordinador amb un trackball que mostrava un programa (d'inicis dels 90 però interessant) sobre l'espai, teniu el planetari. Entendreu la meua indignació quan vaig vore que el trackball només anava en l'eix vertical i per tant només es podia accedir a dos o tres apartats. En fin, que no me van quedar ganes per a pagar per una projecció.

He traslladat algunes preguntes a l'adreça de correu del planetari: planetari@castello.es. Quan tinga notícies seues, vos les traslladaré. Mentrestant, si algú vol preguntar el que siga, ànim!!

Actualització (27 Mar 07): Aquest matí he rebut un correu de Carlos Allepuz que diu:
"Hola Javier... li passe el teu email al director del planetari i ell tractarà el que crega.....Salutacions !!!"

Actualització (28 Mar 07): Aquesta vesprada he rebut un mail de Xavi del Señor, responsable del Centre d'Informació de la Reserva Natural de les Illes Columbretes. Diu el següent:

Apreciat Sr. Sorribes

Com a responsable del Centre d'Informació de la Reserva Natural de les Illes
Columbretes, dins el qual es troba l'exposició que vostè va veure al Planetari
de Castelló, crec convenient convidar-lo a visitar novament el nostre centre
per què ens diga quins elements de l'exposició no funcionen, ja que li puc
assegurar que, a hores d'ara, tant l'exposició com l'explicació autoguiada que
oferim als visitants segueixen funcionant com cal i sempre ha estat així. En
parle de la sala dedicada a les illes Columbretes, exclusivament. Pot venir en
qualsevol moment dins l'horari que tenim d'atenció al públic:

.- de dimarts a divendres, de 9 a 14 hores i de 16 a 19;
.-dissabtes de 11 a 14 i de 16:30 a 19:30
.-diumenges de 11 a 14.

Salutacions
Xavi del Señor
C.I. de la Reserva Natural de les Illes Columbretes


I també diu, després de que jo puntualitzo (no és que no funcione res, però hi ha coses estorbades):

Potser que en algun moment n'hi haja alguna bombeta fossa (regularment les
revisem i substituïm), però li asseguro que tots el sons dels ocells i totes
les bombetes dels pannells de roques i vegetació funcionen a la perfecció quan
es prem el botó o botons corresponents. De vegades, com n'és el cas del
pannell de vegetació, és necessari de prémer dos botons alhora per encendre el
llum corresponent. És com funciona aquest "joc".
És cert que del mòdul d'ocells ens falta una corba marina de guix. El motiu és
que un vàndal la va trencar i encara no l'hem substituïda.
D'altra banda dir-li que el nostre centre i la nostra exposició és gestionada
per la Conselleria de Territori i Habitatge a través de l'empresa pública
VAERSA, gràcies a un conveni amb l'Ajuntament de Castelló i no depèn del
Planetari.
Agraïm els seus suggeriments.

Salutacions de nou
Actualització (10 Abr 07): En tornar de Setmana Santa m'he trobat el correu del director del Planetari, que passo a copiar:

Apreciado Sr.. Sorribes:
He tenido la ocasión de leer su blog, y lamento mucho su indignación que deja patente en su escrito. De todas formas creo que debo aclarar algunos puntos de su escrito:
La exposición "Al Voltant del Sò" (diseñada y montada por un grupo de excelentes profesores de Castellón , el Grup Geoda) es cierto que esta en nuestras instalaciones desde hace algunos años. Pensamos que su valor didáctico y multidisciplinar es lo suficientemente atractivo como para mantenerla. Respecto a que nada electrónico funciona, acabo de pasar para comprobar su estado y bueno (¿tal vez por que los módulos me conocen?) no ha fallado ningún botón.
Las parabólicas, recicladas en efecto, pertenecen a una exposición titulada en su momento "Villanova de les ciències divertides" que se reaprovecharon en esta exposición (evidentemente si conoce la historia del Planetario sabrá que esta exposición no estaba entre las inaugurales).
El stand con instrumentos rotos hay que reconocer que es cierto. Los diapasones en la exposición tienen una vida media inferior a la semana y la cuerda del monocorde generalmente de unas pocas horas dependiendo del civismo de los visitantes (no se considera conveniente optar por un tipo de hilo más resistente ya que uno de los principales destinatarios son niños y una cuerda resistente podría causarles lesiones)
En cuanto a la exposición Minerales y Fósiles:
La sala consta de tres apartados o pequeñas colecciones:
Minerales del Kuiper, dos vitrinas donde predominan los cristales de yeso
Minerales de interés gemológico....
Fósiles del yacimiento de Anna. Es cierto que la muestra de fósiles puede parecer escasa, sin embargo son auténticos.Recalco este aspecto porque legalmente estos fósiles, como todos los encontrados en el territorio nacional, son propiedad del Estado y resulta complicado obtener el permiso para su traslado y exposición "en deposito". En la mayoría de los casos se suele optar por exponer replicas o por aquellos que se adquieren fuera de España. Nosotros pensamos que sería mucho más atractivo para todos tener unos pocos "nuestros" auténticos.
En cuanto a los póster, hay unos pocos ( 8 si no me equivoco) explicando las eras geológicas y otros pocos ( 12 más o menos) centrados en el yacimiento de Cinctorres.
Llegamos a la exposición de las Columbretes, que no depende directamente del Planetario, ya que es un espacio cedido para el Centro de Información de la Reserva Natural y de la cual su responsable ya le ha contestado.
La exposición de los hologramas es ,según los responsables del Museo de la Holografía de Paris, una de las colecciones de hologramas más completa de España. Desde la adquisición de las primeras holografías se ha ampliado con nuevas adquisiciones y sigue siendo una de las exposiciones que más gusta a los visitantes.
Como esta exposición es propiedad municipal, periódicamente la reponemos. Pero precisamente esta sala la utilizamos para las exposiciones temporales que estamos programando con la asiduidad que permite el mercado en este tema. La exposición que usted encontró y dedujo que estaba así desde la inauguración permanece entre uno o dos meses al año y cuando no se expone muchos de los visitantes preguntan por ella.
La avería del trackball que usted comenta al final de su blog suele presentarse con alguna periodicidad, ya que son muchas las personas que manipulan el ordenador para ver la información y eso supone que de vez en cuando se tenga que repasar (se bloquean algunos ejes por restos como pasa con cualquier ratón de bola y hay que limpiarlo diariamente).
En cuanto a sus preguntas que nos envía por e-mail:
El Planetario se inauguró en 1991, el 8 de mayo se cumplirán 16 años.
Las exposiciones que más tiempo llevan en el Planetario son Columbretes que se ha renovado en diversas ocasiones; Al Voltant de Sò desde hace cuatro años; Holografías que se ha ampliado en varias ocasiones y como propiedad del Ayuntamiento se expone unos pocos meses cada año; Fotografía Astronómica, propiedad del Ayuntamiento, creada hace 15 años y que también se actualiza y expone algún que otro mes al año; Dibujos de aves, depositadas por el Grup Au; Eclipses de Sol en Castellón,....Todas estas últimas exposiciones se van alternado para les épocas en que no se localiza exposiciones temporales en el mercado
Las sesiones son producciones propias del Planetario y si bien normalmente se mantienen tres en cartelera para el público, existen otra serie de sesiones que se ofrecen a los escolares por su mayor contenido educativo (a diferentes niveles).
El Planetario es propiedad y de gestión municipal, entrando su presupuesto en el presupuesto de Cultura del Ayuntamiento.
Por el momento no dispone de pagina Web oficial. Esperamos que en breve esté en funcionamiento.
Respecto a los comentarios que aparecen a su blog, donde se afirma que el Planetario es un edificio muerto, solo quería reseñarle algunas actividades que realizamos y su "escasa" repercusión:
Curso de Iniciación y Observación Astronómica, con una duración de ocho semanas y que concluyó el viernes antes de Magdalena, con más de 150 alumnos inscritos.
Jornadas de Geología, en el mes de febrero con más de 150 participantes
Jornadas de Astronomía finalizadas el 1 de abril con más de 200 participantes venidos de toda España
Observación del Eclipse de Luna del 3 de Marzo (más de 500 personas)
( esto aparte de la actividad "normal" de todo Planetario y para los tres primeros meses del año)
Por supuesto, se siguen programando actividades como conferencias, observaciones públicas (normalmente los miércoles de Julio y Agosto)., etc....
Sin otro particular, quedo a su disposición para aclarar cualquier duda.

Jordi Artés
Director del Planetari de Castelló


8 Comentaris:

Blogger Dario va dir...

Pues jo confirme l'informació. Només un apunt, no se mos va ocorrer anar al planetari. No estavem sentats en el Häagen Dazs i vam dir: "Podriem anar al planetari!", que com a ex-astronoms/astronoms aficionats podria ser. El que va passar és que vam decidir anar al grau a pegar una volta i vam passar per davant del planetari i llavors ens vam preguntar si estaria obert i ens vam respondre entrant. És només una puntualització per a enfatitzar que al planetari no se li ocorreix anar a ningú perqué és un edifici mort.

27 de març, 2007 00:31  
Blogger Daniel Monfort va dir...

almenys a l'hora de respondre els mails son ràpids xD.

29 de març, 2007 17:04  
Anonymous Anònim va dir...

Estic d'acord amb Dario en que és un edifici mort.

Crec que el seu ús s'ha orientat més als viatges escolars que a altra cosa, no? Perquè en realitat si que fan prou coses, a mi em va donar classe a la UJI el director del planetari (Investigació Operativa, tu..., assignatura que ja ha desaparegut, em penso...) i cada setmana ens contava les novetats que hi havia i solien ser interessants...

29 de març, 2007 19:44  
Anonymous Anònim va dir...

quantes respostes has rebut, no?

11 d’abril, 2007 12:24  
Blogger Javi Sorribes va dir...

Pues si, no sé si es deu a la proximitat de les eleccions o només a la diligència del personal, però la veritat és que en eixe sentit estic bastant sorprés.

En això de que el director del Planetari em diga que el post directament és mentira, pues ja no tant.

11 d’abril, 2007 12:33  
Blogger Dario va dir...

Es parla de rotacions en les exposicions i de actualitzacions de les que ja tenen (5 exposicions) i la més recent incorporació és al voltant del só? Fa 4 anys?
Quan diu:"...exposiciones temporales que estamos programando con la asiduidad que permite el mercado en este tema." Vol dir que no hi ha exposicions per ahi que fer? Que no saben a quin "mercat" anar? Jo no recorde la última exposició temporal que van fer al planetari.
A lo millor me vaig passar quan vaig dir lo d'edifici mort (ja que el dire fa referència en el seu escrit) i me retractaré. El planetari és un edifici moribund. Millor?
P.D. Per cert, Javi, nosaltres coneixem algú del grup Geoda no? I no són precisament gent que no te ganes de fer coses.

18 d’abril, 2007 18:20  
Anonymous Anònim va dir...

Han pasado las elecciones y todo sigue igual, mejor dicho PEOR...

Ejemplos: banco zona ajardinada roto y si quitar patas (un gran peligro), farolas rotas, punta de la esfera armilar vs reloj de sol rota/o, ojos de buey (luces) marquesina entrada rotas y tapadas con cinta aislante, farolas almacenadas en la zona de paseo, tapas arquetas riego rotas, etc... (no acabaríamos).

Y, por supuesto, en el interior nada ha mejorado: ratón no funciona, cuerda guitarra rota, diapasón roto, ...

Por cierto, yo subí a la cúpula a la proyección de astronomía y deja mucho que desear.... estaría muy bien en sus comienzos pero ahora está desfasada en cuanto a efectos especiales y falta de animaciones por citar algo. Y como no, las mismas sesiones desde hace X años (me sabe mal poner 5, 6, 7 u 8 años).

Bien resumiendo no era por elecciones.... el planetario no funciona y moribundo o muerto no tiene ningún interés visitarlo.

Que jeta el director con su respuesta......

30 de maig, 2007 23:09  
Anonymous Anònim va dir...

Castelló té el que es mereix.
Tenim un dels primers planetaris d'Espanya i el primer del País Valencià i molts no saben ni on està. Els diners que s'hi destinen, com a qualsevol "cosa" castellonenca que tinga a veure amb la cultura és anecdòtic (però això ens agrada, perquè seguim votant als mateixos) i, per descomptat, no es gasta ni un cèntim en publicitat, no siga cosa que la gent hi acudisca i tot.

Hi ha d'altres exemples de deixadesa cultural i social a Castelló que podria mencionar, però donat que estem parlant del Planetari, no em molestaré a comentar-les.

Salutacions i a veure si en lloc de criticar el Planetari exigim un poquet més de tacte i de delicadesa cultural a l'Excel·lentíssim Ajuntament i a la pròpia Diputació, que, dit siga de pas, no està massa clar la tasca que desenvolupa avui dia.

Gràcies per tot!!!

17 de gener, 2009 01:53  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home